מסתבר שאף אחד לא ממש הכין אותנו לגידול ילדים. כהורים אנחנו מוצאים את עצמינו שואלים הרבה פעמים כיצד להתמודד עם דברים מסוימים שקורים לנו עם הילדים. אנחנו נמצאים במצבים שלא תמיד יש לנו תשובה ברורה.
האם לעשות כך או אחרת?
הדיון בנושא זה הפך להיות יותר ויותר לגיטימי, הידע בתחום הולך וגדל וככל שיש יותר ידע, עולות שאלות נוספות. היום למשל אנחנו מכירים, הרבה יותר מבעבר, בצרכים הרגשיים של הילד. עם זאת, עדיין אנחנו לא תמיד מצליחים להבין ולפענח את הרגשות וההתנהגויות שלהם אשר משפיעים באופן ישיר ועקיף גם על ההתנהלות המשפחתית כולה.
בגיל הרך הילדים עדיין מתקשים לתרגם את הרגש והמחשבה שלהם למילים. השפה הטבעית שלהם היא שפת המשחק. לעיתים אנחנו מרגישים שלא תמיד אנחנו יודעים מה באמת הילד שלנו חושב ומרגיש. מה גם שבמקרים רבים הילד עצמו לא מבין והדברים הם ברמת תת המודע. מצב זה יכול ליצור תחושת תסכול רבה כאשר הילד מרגיש שלא מבינים אותו.
אז איך בכל זאת אפשר יהיה לתקשר עם הילד בקלות רבה יותר?
איך ניתן יהיה להבין מה באמת הוא רוצה וצריך מאיתנו?
איך יכול תיאטרון הבובות לעזור לנו?
בזמן המשחק הילד מפעיל את הדמיון ואת היצירתיות. זמן זה גם מזמן לילד תחושה של שליטה ובטחון עצמי ומאפשר לו להתבטא באופן הכי אמיתי שלו.
גם בכל אחד מאיתנו קיימת היכולת לדמיין, לשחק וליצור, אך לפעמים בחיי היום יום והשגרה אנחנו שוכחים שזה עדיין אפשרי. הרצון לתקשורת עם הילד מזמן לנו את האפשרות הזאת.
במשחק עם בובה ככלל ותיאטרון בובות בפרט ישנה אפשרות לילד לשחק את המשחק הדרמטי והסוציו דרמטי. משחק שבו הילד הוא בו זמנית שחקן, צופה ומקיים קשרים הדדיים.
המשחק הסוציו דרמטי מתרגל לילד את ההבחנה בין מה דמיון ומה מציאות, בין האני אל האחר. הוא מתרגל לקיחת נקודת מבט של האחר, לקיחה של תפקידים חברתיים והתנסות בתקשורת חברתית. זוהי פעילות המסייעת להתפתחות קוגניטיבית, רגשית וחברתית גם יחד.
יתרון זה הוא גם עקרוני להורה משום שהבובה מאפשרת להורה לקחת תפקיד פעיל במשחק של הילד. באמצעות המשחק המשותף הורה-ילד ניתנת האפשרות להבנה ולתקשורת עם תכנים שהילד מעבד בראשו וכך להבין איך ניתן יהיה לעזור לו במידת הצורך.
לדוגמה במידה ועלה במשחק רגש כמו פחד, יכול ההורה באמצעות הפעלת בובה נוספת לקחת תפקיד של דמות המקבלת ועוזרת לילד. או להיפך הבובה תמלא את תפקיד המפחדת וכך ניתן לשקף לילד את הרגשות שלו ולאפשר לו לחוות את הפחד כתחושה טבעית ולגיטימית.
נעמה חפץ חלפון- מדריכה ומנחה בתיאטרון בובות ככלי טיפולי
הדרכה טיפולית לילדים | סדנאות | הנחיית קבוצות
054-4768678